U bent nog in loondienst, maar wilt voor uzelf beginnen

Dan is de keuze om naast uw baan in loondienst een eigen bedrijf te starten een uitstekende manier om alvast te wennen aan ondernemen. De ‘oversteek’ is dan minder plotseling. Dit wordt ook wel hybride ondernemerschap genoemd. U kunt uw plannen in de praktijk ontwikkelen, uw sterke kanten en valkuilen ontdekken en maatregelen nemen.

Indien u bij dreigend ontslag een eigen bedrijf wilt starten is het verstandig om nu alvast een intakegesprek te voeren. Wij kunnen u tips geven voor een beter afscheid. Denk hierbij aan fiscale regelingen, verzekeringszaken, een transitievergoeding.

Laat deze vergoeding niet aan uzelf uitbetalen maar bespreek eerst de mogelijkheden met ons.

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het maken van een vertrekscenario.

Indien u vrijwillig wilt vertrekken zijn er ook zaken die nu al uw aandacht vragen. Tijdgebrek en ongeduld zijn vaak de boosdoeners van een valse start. U kunt beter voorbereidingstijd nemen en investeren in uzelf. U heeft dan veel meer kans op ondernemerssucces en u kunt aandacht geven aan uw klanten in plaats van aan randzaken energie te verspillen.

Transitievergoeding

De ontslagvergoeding is verleden tijd.

Iedere werknemer heeft, na onvrijwillig ontslag, recht op een transitievergoeding. De hoogte is afhankelijk van de lengte van het dienstverband met een maximum van bruto ongeveer Eur 75.000,-.

Per gewerkt jaar heeft u recht op eenderde maandsalaris. Bij een dienstverband dat langer duurde dan 10 jaar geldt een half maandsalaris per jaar. Voor 50-plussers zijn er bovendien extra bedragen.

U mag vrij beslissen over de besteding van deze vergoeding.