René de Ruyter

René de Ruyter – Internationale handelsonderneming in machineonderdelenSolutech levert tandwielen, assen, kunststof beschermkappen, schakelaars, noem maar op. Machineonderdelen in de ruimste zin van het woord voor de Europese markt. Ik laat ze maken in China; ze worden meestal per schip aangevoerd.

Op specialistische beurzen tref je bedrijven aan uit de machinebouw. Zij zijn mijn klanten. Als werktuigbouwkundig ingenieur adviseer ik hen ook bij het ontwerp van machines. Ze gebruiken vaak dure onderdelen, van veel hogere kwaliteit dan strikt noodzakelijk. Daar zijn ze zich niet van bewust; ze rijden een Rolls Royce, terwijl een Fiat voldoet. Op zo’n advies kan een order volgen.

Ik heb jarenlang leiding gegeven aan een grote groep mensen. Hard gewerkt, soms zeventig uur per week. Het is erg demotiverend als dat niet gewaardeerd wordt. Temeer als collega’s zeuren en klagen, en de kantjes eraf lopen. Voor mij geen loondienst meer.

Een groot bedrijf heeft een afdeling administratie en boekhouden. Begin je voor jezelf, dan ben je daarvoor zelf verantwoordelijk. Net als de meeste ondernemers heb ik er geen kaas van gegeten. Je kunt het uitbesteden, maar dan nog moet je de basisprincipes begrijpen. Het gaat tenslotte om jouw bedrijf.

De start was soms moeizaam, dus ik was blij met STOA. Ze maken je zonder poeha wegwijs in het ondernemerschap. Voorlopig blijf ik kleinschalig werken; gezondheid, omgeving en vrijheid zijn voor mij belangrijker dan een groot bedrijf.

René de Ruyter – Internationale handelsonderneming in machineonderdelen