Zahir Tourak

Zahir Tourak – ReclamebeletteringIk heb begin jaren ’80 in Marokko het grafisch lyceum L’ Ecole des Beaux-Arts afgerond. Daarna heb ik gewerkt bij verschillende reclamebedrijven, ook in Amerika. Ik woon nu zo’n twintig jaar in Nederland. Het is me niet gelukt een baan in de reclame te vinden.

Talloze brieven heb ik gestuurd, en ik kreeg zelden antwoord. Dus ben ik naar het arbeidsbureau gestapt: ‘Mensen, ik wil een eigen zaak beginnen!’ ‘Vergeet het,’ zeiden ze. ‘Maar ik voel dat ik het kan!’ Met veel moeite heb ik ze overtuigd. Ik mocht de oriëntatieperiode doen.

Begeleid door STOA heb ik mijn ondernemingsplan geschreven. Nederland is erg bureaucratisch, dus het plan moest door een onafhankelijk adviesbureau goedgekeurd worden. Zes maanden hoorde ik niks, maar toen kwam de brief: ‘Afgekeurd’. Het leek of niemand wilde dat ik mijn vak uitoefende!

In overleg met STOA heb ik mijn uitkering stopgezet. Ze zeiden: ‘We sturen je plan naar een ander bureau.’ Drie weken later kwam het antwoord: ‘Goedgekeurd’.

Mijn bedrijf Globe Sign maakt reclamebelettering voor auto’s, lichtbakken, ramen van winkels, gevel- en reclameborden. In alle vormen, in elk formaat. Ook in moeilijke tijden ben ik in mezelf blijven geloven. Dat is ook mijn advies aan startende ondernemers; vertrouw op jezelf. Denk nooit ‘misschien’ of ‘maar als’. Alleen als je gelooft in jezelf komt het goed.

Zahir Tourak – Reclamebelettering